Vi ønsker å invitere deg som foredler av mjølk til å delta på NM i Gardsost – handverksforedla mjølkeprodukt 2017! Norgesmesterskapet finner sted i Oslo den 21. september 2017, i forbindelse med matfestivalen Matstreif den 22.- 23. september.

Vi får låne lokaler av Norges Bondelag i Landbrukets hus i Oslo. Der har vi tilgang på kjølelager og egna lokaler for bedømming. Hovedsponsor for NM i Gardsost er Coop Norge. Innovasjon Norge er samarbeidspartner og økonomisk bidragsyter gjennom Ost2020, og Norges Bondelag bidrar med bedømmingslokale og arbeidskraft.

Hvem kan delta?
Vi ønsker å få med flest mulig gardsysteri, og oppfordrer spesielt ysteri som ikke har vært med før om å melde seg på. I tillegg til ost ønsker vi å få med ferske stølsprodukt som rømme og smør, samt iskrem. Påmeldingsfristen er 1. juli 2017. Meld deg på her!

For dere som ønsker å melde på stølsprodukt til NM, men som ikke helt vet hva sommeren bringer av værforhold og beitekvalitet, oppleves kanskje påmeldingsfristen den 1. juli som veldig tidlig. Vi ønsker derfor å gi stølene mulighet til å melde seg av igjen gratis, hvis sommeren skulle slå feil. Send en avmelding med begrunnelse til prosjektleder innen 1. august, så sletter vi din påmelding og krediterer deg hele påmeldingsavgifta.

Bedømminga av produktene skjer torsdag 21. september. Det kan bli delt ut flere gull,- sølv- og bronsemedaljer i hver klasse. Alle gullmedaljevinnerne i hver klasse vurderes som mulig deltaker i kåringen av Årets produkt.

Produktvurdering – for de som ikke ønsker å delta på NM
Produktvurdering er et tilbud til medlemmer som kun ønsker en dommervurdering av produkt de ikke ønsker å melde på et NM. Påmeldte produkt i denne kategorien får tilsendt en skriftlig vurdering fra en ysteteknolog. Det koster kroner 400,- per produkt, og det er mulig å melde på maks tre produkt, i tillegg til eventuell NM-deltakelse.

Deltaker-middag på kvelden
Etter bedømminga den 21. september blir det en uformell tapasmiddag for dommere og deltakere. Denne er sponsa av Coop og er inkludert i deltakeravgifta.

Norsk Gardsost deltar på Matstreif fredag 22. og lørdag 23. september. Vi deltar for å vise frem mangfoldet og variasjonen innen norske gardsysterier, gjennom en utstilling av produkter og ysterier som har deltatt i Norgesmesterskapet. Det vil også bli delt ut smaksprøver. Mer informasjon om dette blir gitt de som har meldt seg på NM.

Fra utstillingen av deltakende produkter på Matstreif i 2016

Påmelding

Påmeldingsfristen er 1. juli 2017. Du melder deg på her!

Det er til sammen sju hovedklasser dere kan melde dere på i, se tabell under. I åpen klasse er de større meieriene (over 500 000 liter mjølk foredla) velkommen til å melde på sine produkt.

Det er egne priser for medlemmer av Norsk Gardsost. Melder du på:

 • Ett produkt koster det kroner 300,-
 • To produkter koster det kroner 700,- til sammen 
 • Tre produkt koster det kroner 1100,- til sammen 
 • Fire eller flere produkt koster det kroner 500,- per produkt

De som ikke er medlem må betale dobbel pris. Betalinga skjer når du registrerer produktene.

Praktisk informasjon

 • Det er lov å delta med de samme produktene som har vært med på tidligere Norgesmesterskap
 • Deltakerne bestemmer selv hvilken hovedklasse deres produkter skal delta i. Dette vil det ikke bli endra på i etterkant, med mindre du selv ønsker det, eller har gjort en feil
 • Det er lov å melde på flere produkter innen en klasse, maks 3 per klasse
 • Det er lov å melde på produkter i flere klasser 
 • Bedømminga skjer dagen før premieutdelinga 
 • Deltakerne er selv ansvarlig for at deres påmeldte produkt kommer uskadet frem, til rett adresse og rett tidspunkt 
 • Adresse for sending av produkt og frister for innsending blir gitt de som har meldt seg på 
 • Påmeldte produkt må merkes med produksjonsdato på emballasjen til produktet som sendes inn. Datoen brukes til å plassere produktet i rett aldersgruppe før bedømming. Produkter uten produksjonsdato kan bli diskvalifisert 
 • Ønsker du å være med på deltakermiddagen, krysser du av for dette i påmeldingsskjemaet 
 • Påmelding av produkt til produktvurdering gjøres i påmeldingskjemaet, ved å hake av for «Kun produktvurdering – ikke NM» 

Spørsmål?
Har du problemer med påmeldingsskjemaet eller har andre spørsmål om arrangementet, ta kontakt med prosjektleder NM i Gardsost Øydis Marie Mo på oydismariemo@gmail.com eller på telefon 901 60 696.

Del dette innlegget