Kurs på MRmat: Ostemangfold og ystetradisjoner med fokus på skjørost

Med Oste-VM friskt i minne med totalt 157 medaljer til norske håndverksoster, pluss kåringen av verden beste ost, Nidelven Blå, er det grunn til å tro at fokuset på norsk ost og ostetradisjoner vedvarer. Mangfoldet er stort, men vi er nysgjerrig på hvilke utsikter våre aller eldste osteslag og ystetradisjoner kan ha fremover? Så som surmelksoster ysta på syrna skummamelk. Surmelksoster som gammelost, pultost og skjørost er klart en del av  vår kulturelle ostearv og kan benevnes som ur-ostene! Helge Gudheim beskriver surostene som en “glemt kulturskatt”.

På kurset lager vi skjørost, en proteinrik og mager ferskost fremstilt av syrnet skummamelk. Vi starter med å separere, fortsetter med nedkjøling og syrning av skummetmelk tirsdag ettermiddag. Teori etterpå. Lager skjørost på onsdag, som viser fremgangsmåten. Teori innimellom på onsdag. Melkekvalitet, hygiene, mikrobiologi (varmebehandling, fermentering og syrekulturer), melkekjemi, skjørost og kvalitetsutfordringer. Gjennomgang og diskusjoner rundt utfordringer og muligheter.

Marked, salg, distribusjon og markedsføring Kommersielle utsikter og muligheter med tradisjonelle oster og de norske ostetradisjonene?
– Hva skjer i andre europeiske osteland
– Hvordan er trendene
– Hvordan kan vi øke salget av ostetradisjoner
– Få høre det fra markedssiden
– Kan vi skape et behov for ostetradisjoner
– Hvilke salgskanaler kan vi bruke som er mest opptatt av tradisjonssoster
Eksempler fra egen erfaring

Kursholder: Kari Helgetun Langfoss, utdannet innen Matvitenskap på NMBU og har flere års erfaring fra matindustrien. Hun underviser ved NTNU og Trøndelag høyere yrkesfagskole (THYF) på Byåsen og er veileder i Kompetansenettverket Lokalmat.
Camilla Ødegård, har en master fra NMBU og fartstid fra bl.a Rygge Meieri. Hun jobber med forretningsutvikling og tilrettelegging for økt salg og lønnsomhet i næringa.

Målgruppe: gårdsystere og de som er interessert i ystetradisjoner og lokal verdiskaping

Kurset går over to dager:

Tirsdag: 16:00 – 18:30
Onsdag: 09:00 – 16:00

For mer info og påmelding, se her.

 

Dato

feb 13 - 14 2024
Utløpt!

Tid

16:00 - 16:00
Kategori
QR-kode