SoMe-kampanje 2023: #fraspenetilscene

Norsk Gardsost inviterer sine medlemmer til å produsere én video/reel i mnd. i forbindelse med Oste-VM 2023.

Med #fraspenetilscene ønsker vi å vise at håndverkost handler om mer enn selve osten/produktet – det handler om å bruke norske ressurser, om bygdeliv og arbeidsplasser, tradisjon og innovasjon, kulturlandskap, kjærlighet til dyra osv.

Tema og forslag til innhold:

Månedene indikerer når filmene skal publiseres.

  • April: Introduksjon av ysteriet

Korte klipp fra gården, ysteriet, folka, ostene. Hvor ligger dere, hva produserer dere, hvor mange ansatte osv. Introduser gjerne også #fraspenetilscene: “Vi skal ta deg med på en reise fra spene til scene, fra melk til ferdig ost”.

  • Mai: Dyrene og melka

Korte klipp fra fjøs, dyr og melking. Har dere noen favoritter? Vis og navngi dem gjerne! Hva gjør dere for å få best mulig melk? Yster dere av pasteurisert eller upasteurisert melk? Dere kan også vise TINE-samarbeidet, hvis dere ønsker det.

  • Juni: Ysting

Korte klipp fra ysteriet! Vis prosessen fra melk til ostemasse, forming, salting osv. Oppvask er en viktig del av ysting – det kan også vises!

  • Juli: Slått

Korte klipp fra slåtten. Mange tenker nok ikke over alt arbeidet med fôrberging. Vis film fra traktoren, siloen eller høytørka. Har fòret noe å si for melkens og ostens kvalitet? Nevnt gjerne også noe med vær og klima. Hvordan er årets sesong – hva har det og si?

  • August: Beite/setring

Korte klipp fra dyr på beite og setra! Hva er bra med beitedyr? Hvordan påvirker de landskapet? Merker man at dyra går på beite i melka og osten?

  • September:  Modning

Korte klipp fra modningsrommet. Vis oss hvordan dere jobber med osten – vasker, skraper, pusser, pakker inn osv. Si gjerne noe om bakteriekulturer, hvor lenge ostene modnes osv.

  • Oktober: Smak og innsending til VM

Korte klipp fra ostesmakingen før VM. Hva smaker de ulike? Her kan vi vise hvordan (og kanskje forklare hvorfor) håndverk-oster varierer i smak. Hva mener dere kjennetegner en god ost, og hvilken ost velger dere å sende inn til VM?

  • November: Resultater/Oste-VM

Korte klipp fra VM-feiringa. Dersom dere fikk gode resultater, del gjerne dem!

  • Desember: Oppsummering

Oppsummér #fraspenetilscene. Velg de beste klippene, og sett dem sammen til en film som viser melkas reise: fôret, dyra, melken, menneskene, håndverket og osten.

Emneknagger:

#ostevm2023 #worldcheeseawards2023 #fraspenetilscene #norskgardsost #ostelandet

Legg gjerne også til egne emneknagger:  #navnpåysteri #geografiskbeliggenhet #annetrelevant

Tags:

@norskgardsost @ostelandet @matriketmidt

Tagg gjerne også andre relevante aktører, f.eks lokalavis, grossist osv.

Tips:

  • Alle filmklipp bør være vertikale (stående). 
  • En reel kan maks være 90 sekunder, og gjerne kortere. Flere korte klipp er bedre enn få lange. 
  • Appen YouCut – Video Editor er fin til å redigere i, dersom du vil bruke noe annet enn instagram.
  • Det er mulig å filme flere tema på samme dag, så lenge innholdet ikke kræsjer med måneden filmen skal publiseres. 
  • Det kan bli mange filmsnutter på mobilen. Før redigering, gå gjennom filmene og trykk hjerte på de beste. Legg disse i en egen “Fra spene til scene”-mappe. Da har du gjort deg selv en kjempetjeneste mtp. oppsummeringa i desember. 
  • Føler du deg veldig usikker eller har et elendig mobilkamera? Outsource jobben! Kanskje kjenner du en ungdom som er god på sosiale medier og som vil tjene noen kroner? Be dem ta bilder i samme slengen, så sikrer du deg bra SoMe-innhold.

Publisering:

  • Redigerte filmer sendes til elisfager@live.no direkte eller via WeTransfer. 
  • Elisabeth legger på en “ramme” som gir en enhetlig profil på alle videoer. 
  • Film (med ramme) publiseres på ysteriets egne kanaler.
  • Norsk Gardsost og Ostelandet publiserer et utvalg på sine kanaler hver måned. Vi deler også fortløpende i story.

Post expires at 09:07 on 7. mars 2025

Del dette innlegget