Gamalost – mer umami enn parmesan

Vi har lenge visst at gamalost er rik på umami – men kunne den slå parmesan, som gjerne forbindes med den avhengighetsskapende smaken? Det ville vi gjerne finne svaret på! I forbindelse med FACEnetwork Congress 2024, sendte vi derfor inn begge ostene til en kjemisk analyse hos Eurofins, for å få sammenlignet dem.

Hva er umami?
Umami kalles ofte den «femte smaken» og utgjør, sammen med søtt, salt, surt og bittert, våre grunnsmaker. Oversatt fra japansk betyr umami velsmakende, og på engelsk blir den ofte omtalt som «savory». Det norske språket har ikke noe god oversettelse på umami. Vi sier gjerne at smaken er kjøttaktig, eller at den minner om buljong. 

Umami forbindes typisk med aminosyren gluatamat, som er typisk for produkter som spekeskinke, tørrfisk og klippfisk, soyasaus og langtidsmodnet ost. Det var denne aminosyren vi ville teste.

Internasjonal gjettekonkurranse
Under FACEnetwork Congress, så gav Eurofins deltakerne muligheten til å smake på konsentrert umami. De som ville, kunne deretter smake på gamalost fra Sogn Jord- og Hagbruksskule (5 mnd) og en parmesan på 12 mnd. Så fikk de gjette hvilken av de to ostene som inneholdt mest umami. Flesteparten av deltakerne gjettet på gamalosten.

Analyse-resultatet ble presentert på scenen mot slutten av dagen. I ekte Oscar-stil fikk gamalostbudia Kristin Glück Teigland en konvolutt som avslørte den sensasjonelle nyheten – at SJH sin gamalost inneholdt nesten dobbelt så mye umami enn parmesan! 

Gamalost engasjerer!
Det finnes nok ingen mer engasjerte formidlere av gamalosten og dens kultur, enn gamalostbudeia Kristin Glück Teigland. Deltakere fra nært og fjernt flokket rundt henne, for å lære mer om den unike osten. Hun gav bort smaksprøver på gamalostpulver, som smakte sopp, og fudge laget av gamalost, smør og sukker.

Deltakerne fikk også smake «vanlig» gamalost, i tillegg til en 2-årig variant – begge fra TINE sitt meieri på Vik. Samtlige var enige om at den 2-årige varianten var best!

Se bilder fra stuntet her:


Gamalost på restaurant?

Norsk Gardsost venter i spenning på hvem som blir de første restaurantene til å ta i bruk gamalost! I følge ryktet, så skal en michelin-restaurant har ønsket å kjøpe gamalost-pulveret til Kristin, som dessverre ikke har EFTA-godkjenning, og derfor ikke kan selge det.

Heldigvis er det stadig flere ystere som forsøker å temme den lunefulle osten – Grindal Ysteri i Rennebu, Rueslåtten Ysteri i Hol og Sogn Jord- og Hagebruksskule i Aurland, for å nevne noen. Vi er optimistiske for framtiden!

Post expires at 13:56 on 15. november 2026

Del dette innlegget