OsteSymposium 9.-11. mars 2020

 

Norsk Gardsost arrangerte sammen med Skåppå kunnskapspark et ostesymposium som gikk over 3 dager på Thorbjørnrud Hotell. Omtrent 100 personer var samlet til Ostesymposiet, som var en  kombinasjon av kurs, konferanse, prosjektverksted og omvisning på Øvre Kjekshus med sauemelksproduksjon. Og den 11. mars hadde vi Årsmøte i Norsk Gardsost.

Her finner du foredragene fra symposiumet – klikk på linken under foredraget du ønsker å se:

Mandag

HACCP-kurs, ved Ragnhild Nordbø.
Halloumi/mozzarellakurs ved Lise Brunborg, Anna Kälvebrand og Salvatore Scocozza .
Åpning av OsteSymposium2020. Velkommen til Thorbjørnrud og omvisning v/ Olav Lie- Nilsen
«How Neal’s Yard Dairy see the future of the artisan cheese industry and how we are working toward creating the consumer base to sustain that interpretation » ved Jenn Kast fra Neal’s Yard Dairy.
Parallelle sesjoner – praktiske verkstader (går parallelt, du må velge mellom disse) :

  • Presentasjon og dekking av ostebord v/ Yngve Tingstad
  • Oppdeling og innpakking av ost v/Mette Jørgensen
  • Ostemangfold – bildeframvisning til inspirasjon. Smaksprøver av norske og utenlandske oster. Fokus på upasteuriserte tradisjonsoster v/ Pascale Baudonnel

 

Tirsdag

Markedsstrategi, internasjonale markeder og det å pleie nettverket sitt, med Thomas Berglund, Almnäs Bruk , Sverige
Emballasje –kommunikasjon, markedsføring v/Svein Erik Backlund fra grossisten Oluf Lorentzen.
Emballasje – tekniske utfordringer v/ Hanne Larsen, Nofima
Muggsopp i produksjonslokaler  v/ Cathrine Finne Kure fra Nofima.
Markedssituasjon, strategi/trend for norsk ost ved Kay Nilsen og Katharina Sandberg Lund fra OsteCompagniet
Prosjektverksted og erfaringsutveksling hvor vi var delt i 4 grupper, hvitost, mykost, brunost og rømme/smør/magerost. Disse rullerte rundt på stasjonene, teknologi/prosessforbedring, utstyr, emballasje og utdanning. Skåppå kunnskapspark jobber videre sammen med ekspertene i etterkant, for å finne ut om det er noen av problemstillingane som er verdt å sette i gang større forskingsprosjekt på.

Parallelt var det et markedsverksted hvor en kunne få tilbakemelding på markedspotesiale for ost en har med seg, enten en nyutvikla ost, eller ost som en har produsert lenge og selv er godt fornøyd med, men som ikke selger som forventa, Jan Peter Aursnes fra Osteperler og Svein Erik Backlund fra Oluf Lorentzen vurderte ostene.

Aperitif før middag med ost og sider ved Jan Peter Aursnes, Osteperler

Onsdag

Raw milk, allergies, asthma and respiratory infections: main results of the «PASTURE » international project v/ Dominique Vuitton, frå Universitetet i Bourgogne, Frankrike. Foredraget blir holdt på engelsk
Geitemelk-kvalitet – for ysting og for helse  v/ Ragnhild Aabøe Inglingstad.
Gammelostkurs v/ Bitten Brennhovd.
Årsmøte i Norsk Gardsost

Gårdsbesøk Øvre Kjekshus med fokus på mjølkesau m/ Olav Lie-Nilsen.