Norsk Gardsost har i mange år hatt landsutstilling av gårdsoster, og i 2015 ble det utviklet til det som het Norgesmesterskap i lokalforedlet melkeprodukter under matstreif. I 2019 ønsket Norsk Gardsost å inkludere alle osteprodusenter og arrangementet ble igjen endret til Norgesmesterskap i Ost – NM i Ost. Målet for NM i Ost er:
- Få flere til å handle norsk og lokalforeldret ost som følge av høy kvalitet og gode smaker
- Øke bevissthet rundt mangfold av smak og ostekategorier, inkludert tradisjonsostene
- Øke bevissthet på hva norsk og lokalforedlet ost betyr for ivaretagelse av kulturlandskap og matkultur, verdiskapning og utnyttelse av norske ressurser.
NM i Ost handler om å løfte fram kvalitet og mangfold. Det gir gir oss en anledning overfor forbruker å vise frem et fantastisk smaksunivers i verdensklasse.
Det er et spennende norsk ostemangfold, blant nye og tradisjonelle produkt. 176 produsenter lager over 300 forskjellige oster, basert på lokal og norsk melk. De siste 5 årene har det blitt registrert 40 nye ystere.
I år er det andre gang NM i ost også har med ost som ikke er laget på gårdsysterier. Ost produsert på regionale meierier på norsk og lokal melk er viktige for ostemangfoldet og som tradisjonsbærer.
For å få tak i ostene premiert under NM i ost kan man sjekke med produsent for utsalgssteder.