Norgesmesterskap i Ost

Norsk Gardsost har i mange år hatt landsutstilling av gårdsoster, og i 2015 ble det utviklet til det som het Norgesmesterskap i lokalforedlet melkeprodukter under matstreif. I 2019 ønsket Norsk Gardsost å inkludere alle osteprodusenter og arrangementet ble igjen endret til Norgesmesterskap i Ost – NM i Ost. Målet for NM i Ost er:

  1. Få flere til å handle norsk og lokalforeldret ost som følge av høy kvalitet og gode smaker 
  2. Øke bevissthet rundt mangfold av smak og ostekategorier, inkludert tradisjonsostene 
  3. Øke bevissthet på hva norsk og lokalforedlet ost betyr for ivaretagelse av kulturlandskap og matkultur, verdiskapning og utnyttelse av norske ressurser.

NM i Ost handler om å løfte fram kvalitet og mangfold. Det gir gir oss en anledning overfor forbruker å vise frem et fantastisk smaksunivers i verdensklasse. 

Det er et spennende norsk ostemangfold, blant nye og tradisjonelle produkt. 176 produsenter lager over 300 forskjellige oster, basert på lokal og norsk melk. De siste 5 årene har det blitt registrert 40 nye ystere.

I år er det andre gang NM i ost også har med ost som ikke er laget på gårdsysterier. Ost produsert på regionale meierier på norsk og lokal melk er viktige for ostemangfoldet og som tradisjonsbærer. 

For å få tak i ostene premiert under NM i ost kan man sjekke med produsent for utsalgssteder.

Les mer om NM 2021:
Sandra Borch gratulerer vinneren av Norgesmesterskapet i ost | Landbruks- og matdepartementet (ntb.no)
Vinneren av norgesmesterskapet i ost. | DN
Ostefest – NM i Ost – Mathallen Oslo
Stavanger Ysteri vant Oste-NM | Mat og Marked
Stavanger ble best på ost | Finansavisen
TINE er stolt sponsor til NM i Ost! | TINE Medlem