NM i Ost
Norgesmesterskapet i Ost arrangeres annethvert år av Norsk Gardsost, med oster produsert i Norge. Siden Oste-VM ble organisert i 2023, utgikk NM dette året. Neste NM i Ost blir i 2025.
NM i Ost handler om å løfte fram kvalitet og mangfold. Det gir gir oss en anledning overfor forbruker å vise frem et fantastisk smaksunivers i verdensklasse!
I Norge yster omlag 176 produsenter over 300 forskjellige oster, basert på lokal og norsk melk. Regionale meieri og ysteri er viktige for distriktene, ostemangfoldet, kulturlandskapet og som tradisjonsbærere.
Topp 10 plassering NM i ost 2021
- Konrad – Stavanger Ysteri
- Blåkoll – Grindal Ysteri
- Prosten – Prestholt Geitost
- Brun Geitost – Prestholt Geitost
- Bjølsund Brie – Rygge Meieri
- Nordlandsost – Lofoten Gårdsysteri
- Sognakvitost – Undredal Stølsysteri
- Leirgrøv 1242 – Prestholt Geitost
- Blå Viking – Snertingdal Ysteri
- Jærosten Jemima – Voll Ysteri
Sjekk gjerne med produsentene for utsalgssteder.
Les mer om NM 2021:
Sandra Borch gratulerer vinneren av Norgesmesterskapet i ost | Landbruks- og matdepartementet (ntb.no)
Vinneren av norgesmesterskapet i ost. | DN
Ostefest – NM i Ost – Mathallen Oslo
Stavanger Ysteri vant Oste-NM | Mat og Marked
Stavanger ble best på ost | Finansavisen
TINE er stolt sponsor til NM i Ost! | TINE Medlem
Målet for NM i Ost er:
- Få flere til å handle norsk og lokalforeldret ost som følge av høy kvalitet og gode smaker
- Øke bevissthet rundt mangfold av smak og ostekategorier, inkludert tradisjonsostene
- Øke bevissthet på hva norsk og lokalforedlet ost betyr for ivaretagelse av kulturlandskap og matkultur, verdiskapning og utnyttelse av norske ressurser.
Utvikling fra landsutstilling til NM:
- Norsk Gardsost har i mange år hatt landsutstilling av gårdsoster.
- I 2015 ble landsutstillingen utviklet til det som het Norgesmesterskap i lokalforedlet melkeprodukter under matstreif.
- I 2019 ønsket Norsk Gardsost å inkludere alle osteprodusenter og arrangementet ble igjen endret til Norgesmesterskap i Ost – NM i Ost.