Norske oster skal kjempe om VM-tittel i Wales

19 norske ysterier deltar med over 80 av sine beste oster i World Cheese Awards i Wales 1.-4. november. Der skal de konkurrere mot flere tusen oster fra hele verden – alt fra små gårdsysterier, til internasjonale ostegiganter.

Ostebedømming under Oste-VM i Bergen i 2018. Foto: HANEN /Odd Mehus

"Vi er stolte over at norske oster er i verdensklasse, og vi gleder oss til å heie på alle sammen! I 2021 fikk Norge hele 23 medaljer, vi krysser fingrene for medaljedryss også i år"

Oste-VM i Trondheim 2023

Trønderske oster har vunnet en rekke priser under World Cheese Awards (WCA), og i sommer ble det klart at neste års Oste-VM blir i Trondheim. Overrekkelsen av stafettpinnen skjer i Wales. 

–  Dette er andre gang HANEN har fått det ærefulle oppdraget med å arrangere Oste-VM i Norge. Første gangen, i Bergen 2018, var vi vitne til en gigantisk folkefest da den norske Fanaosten vant over 3471 andre oster fra hele 41 land. Vi ser frem til en ny ostefest, denne gangen i Trondheim, sier daglig leder Bernt Bucher-Johannessen. 

Arrangementet er planlagt avholdt 26. – 28. oktober 2023, og blir et samarbeid mellom HANEN, Norsk Gardsost og Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

– Vi er stolte og ydmyke over å få oppdraget fra HANEN, sier Kristine Rise, prosjektleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. – Vi har mye erfaring fra store arrangement som Trøndersk Matfestival, Bryggerifestivalen og Grüne Woche blant annet, og gleder oss til å løse denne utfordringen sammen med dyktige aktører regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det er en stor anerkjennelse av Trøndelag som matregion at vi nå er spurt om å ta på oss dette, og viser at vi har et fagmiljø innen ysting og matproduksjon som blir lagt merke til.

Stolte arrangører av Oste-VM 2023 f.v: Organisasjonssekretær Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost, prosjektleder Kristine Rise i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, John Farrand fra Guild of Fine foods/World Cheese Awards og Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i HANEN. Foto: Albertine Vestvik/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Oste-VM i Wales 2022 (Trykk her for pressemappe)

Norge deltar med 82 ulike oster fra 19 ysterier, samt 9 dommere. En norsk delegasjon reiser også nedover, med representanter fra næringslivet, det offentlige og akademia. I tillegg til å ta over stafettpinnen, skal de lære mer om WCA og besøke walisiske håndverksysterier. Turen organiseres av HANEN og Norsk Gardsost.

World Cheese Awards har i over 30 år samlet oster fra hele verden til matbyer som San Sebastian, Bergamo og Oviedo for å bedømmes av internasjonale oste-eksperter. 

Fra tusenvis av oster skal dommerne velge mindre enn hundre favoritter, som deretter selekteres ned til 16 finaleoster. En super-jury smaker, debatterer og gir poeng til disse foran et live publikum – og osten med høyest poengsum kåres til verdensmester.

Fanaosten fra Ostegården vant på hjemmebane under World Cheese Awards i Bergen 2018, bare to år etter at norske Kraftkar ble kåret til verdens beste. Foto: HANEN

Norske verdensmestere

Norge deltok på Oste-VM for første gang i 2011, men var den gang kun representert av Tingvollost fra nordmøre. Fem år senere fikk ysteriet hele verdens søkelys på seg, da osten Kraftkar gikk helt til topps i San Sebastian. Og på hjemmebane i Bergen i 2018 fikk Norge nok en verdensmester: Fanaost fra Ostegården. Hakk i hæl lå Ekte brun geitost fra Stordal Gardsbruk i Tinn, som delte sølvet med en fransk sauemelksost. 

11 norske «supergull»

I tillegg til VM-tittel, gis «Super Gold» ut til den osten som «vinner bordet» ved å være dommernes favoritt. Det er litt av en prestasjon – i Bergen var det 78 bord med 40-50 ulike oster hver. Og til tross for hard konkurranse, så har hele 11 norske oster fått “supergull” siden den gang:

 • Lille Aske, Bo Jensen 
 • Gammel Erik, Elvekanten Ysteri
 • Thorbjørnrud Raclette, Thorbjørnrud Ysteri
 • Sæterost Brimi 2015, Brimi sæter
 • Munkeby, Munkeby Ysteri
 • Fanaost, Ostegården
 • Helfeit, Brun Geitost. Tinntradisjon, Stordalen Gardsbruk
 • Sprø Nordlending, Den Sorte Gryte
 • Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri
 • Stavsfjell, Lega
 • Jarlsberg Vellagret 5 år, Tine SA

Mørkt bakteppe – skulle vært i Kiev

Årets Oste-VM skulle egentlig arrangeres i Ukrainas hovedstad Kiev, men måtte flyttes til Wales på grunn av krigen. – Det er en utsettelse, snarere enn en kansellering, skriver arrangøren Guild of Fine Foods. – Vi vil jobbe hardt for å sikre at vår støtte til ukrainske ystere vil fortsette i årene som kommer.

––––

Link til pressemappe, trykk her

Kontaktinformasjon

Elisabeth Fagerland, kommunikasjon, Norsk Gardsost – elisfager@live.no / 46 42 33 66

Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder, HANEN– bernt@hanen.no / 91 33 31 48

Kristine Rise, prosjektleder, Oi! Trøndersk mat & drikke – kristine.rise@oimat.no / 90 83 13 16


Om HANEN

HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for bedrifter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. Organisasjonen har et bredt spekter av medlemsbedrifter over hele Norge og har i dag over 550 medlemmer.

Om Norsk Gardsost

Norsk Gardsost er en landsdekkende organisasjon for norske handverksysteri og gardsmeieri. Norsk Gardsost jobber for å få frem hvordan de 179 norske handverksmeieriene er viktige for verdiskapning og som tradisjonsbærere.

Om Oi! Trøndersk Mat & Drikke
Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS skal videreutvikle Trøndelag som landets mest spennende matregion og bidra til økt verdiskaping med utgangspunkt i råvarer og matkultur fra den trønderske regionen.

Post expires at 15:15 on 19. oktober 2024

Del dette innlegget