Norsk Gardsost er vinner av Matprisen 2022

Norsk Gardsost vant Matprisen 2022! «I dag vet vi knapt hvor bortskjemte vi er på deilige, lokale norske oster, og det er takket være at Pascale Baudonnel og en liten gruppe ystere fant sammen for et kvart århundre siden» sier Thomas Horne fra Matprisens jury. I år ble både store og små aktører i matbransjen løftet og hedret for sitt arbeid for å skape mer bærekraftige matsystemer.

16. november ble vinnerne av Matprisen 2022 annonsert på Matkanalen. Åtte priser og et stipend ble delt ut til stolte små og store aktører. Prisutdelingen hedrer alle dem som jobber for å endre matsystemer i mer bærekraftig retning og som bidrar til å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Matprisen favner hele næringskjeden fra bonde til butikk. Sent på onsdagskvelden kunne vinnerne slippe jubelen løs. 

“Vi som står på scenen i dag representerer alle de som har jobbet knallhardt i 25 år og har hatt en sterk tro på at Norge blir et bedre sted med et større mangfold i ostedisken”, sier styreleder Turid Nordbø. 

Bransjeorganisasjonen Norsk Gardsost mottok selve Matprisen. 25-årsjubilanten har med sine 173 produsentmedlemmer vært sentral i den eksplosjonen av norske ysterier, som produserer oster på et svært høyt internasjonalt nivå. Årets vinner har bidratt til samarbeid, åpenhet og kompetanseheving innen sitt felt på en helt unik måte her til lands. «Det er vanskelig å se for seg at så mange lokale norske produsenter skulle ha klart å etablere seg de siste tiårene, med kvalitet i verdensklasse og et enormt mangfold, hvis det ikke hadde vært for arbeidet vinneren har lagt ned» sier jurymedlem og forfatter Thomas Horne.

«Matprisen feirer de som går på jobb for å løse en av vår tids aller største utfordringer: Å skape et bærekraftig matsystem som bidrar til sunne økosystemer og sunne mennesker!», sier Ingrid Kleiva Møller, jurymedlem og fagsjef i Framtiden i våre hender.

Nesten hele styret var tilstede under Matprisen 2022
Nesten hele styret var tilstede under Matprisen 2022 Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen

«Matprisen er viktig – både for å løfte frem de som jobber for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og for å synliggjøre de spydspissene som peker flere aktører i riktig retning. Årets nominerte og vinnere er gode forbilder som kan inspirere flere til å strekke seg lenger og tenke nytt», sier jurymedlem og kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder.

Juryens begrunnelse for å gi Matprisen til Norsk Gardsost

Bærekraftig matproduksjon handler ikke bare om miljø og klima, men også om kvalitet og økonomi, trivsel og kultur. Årets vinner av Matprisen innfrir på alle områder, og har bidratt til samarbeid, åpenhet og kompetanseheving innen sitt felt på en helt unik måte her til lands. Det er vanskelig å se for seg at så mange lokale norske produsenter skulle ha klart å etablere seg de siste tiårene, med kvalitet i verdensklasse og et enormt mangfold, hvis det ikke hadde vært for arbeidet vinneren har lagt ned. Årets vinner har dokumentert og formidlet lokale hevdvunne praksiser og kunnskap som nesten var glemt – om råvarer som det er naturlig å benytte seg av i et land som vårt. I dag vet vi knapt hvor bortskjemte vi er på deilige, lokale norske oster, og det er takket være at Pascale Baudonnel og en liten gruppe ystere fant sammen for et kvart århundre siden for å skape det som er årets vinner av Matprisen, Norsk Gardsost!

Post expires at 16:33 on 16. november 2024

Del dette innlegget