World Champion: Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri!

«Nidelven blå» fra norske Gangstad Gårdsysteri ble kåret til World Champion under Oste-VM i Trondheim i helga. Den norske blåmuggosten vant over 4501 andre oster fra hele verden. Pressemappe 2023 finner du her!

– Det er helt utrolig. Det er så stort. Vi har laget ost i 25 år. Dette betyr så mye, sier daglig leder Maren Gangstad. – Vi har bygget stein på stein i mange år. Gått fra en ansatt til ti faste ansatte, sier hun. Ekstra stas var det at Gangstad Gårdsysteri, som holder til på Inderøy i Trøndelag, vant på hjemmebane, med en stor delegasjon til stede og mange støttespillere i salen.

– I dag vinner vi for tredje gang. Jeg synes det er fantastisk, sa landbruksminister Geir Pollestad, som var i Trondheim for anledningen. Norge har to norske verdensmestere fra før: Tingvollost med Kraftkar (2016) og Ostegården med Fanaost (2018). 

Norsk ost gjorde det generelt godt under Oste-VM i Trondheim. Før vinneren ble kåret, smakte dommerlagene seg gjennom hvert sitt bord med cirka 45 oster – for å identifisere dem de mener er verdige kvalitetsstempelene «gull», «sølv» eller «bronse»-medalje. Ostene vurderes etter farge, tekstur, konsistens og fremfor alt – smak. Av de 293 norske ostene som var meldt på konkurransen, fikk hele 45% et slikt kvalitetsstempel. Dette bekrefter bare det vi allerede vet – norsk ost har høy kvalitet!

Dommerne valgte også ut én felles favoritt – en supergull-ost – som «vinner bordet» og som dermed nomineres til semifinalen. I år fikk åtte norske oster den prestisjetunge utmerkelsen. Disse kom fra Brimi Sæter, Den Sorte Gryte, Skansen Ost, Munkeby Mariakloster, Aalan Gård, Himmelspannet og Gangstad Gårdsysteri. 

Følg denne lenken for en komplett oversikt over årets norske VM-prestasjoner siden 2016. 

Post expires at 14:50 on 30. oktober 2025

Del dette innlegget