Oste-VM 2024

Oste-VM heter egentlig World Cheese Awards, og er verdens største arrangement for kun oster. Initiativtaker bak konkurransen er britiske Guild of Fine Foods, som hvert år samler oster og osteeksperter fra hele verden for å kåre «World Champion», verdens beste ost.

Årets Oste-VM ble arrangert i Portugal 15. november. Dommerne fikk i oppgave å bedømme 4.786 oster fra 47 land. 

Resultater fra Oste-VM 2024
World Champion 2024 ble portugisiske Queijo de Ovelha Amanteigado produsert av Quinta do Pomar.

Det var også en norsk ost i finalen – Godbiten fra Snertingdal Ysteri, en blåmuggost av ku- og geitemelk som du kan lese mer om her. Godbiten kom på 10. plass av totalt 4.786 oster – gratulerer så mye!

Fire norske oster fikk også supergull. De kom videre til semifinalen og topp 100 gjennom å bli valgt som dommerfavoritt på hvert sitt bord, bestående av omlag 45 oster. Gratulerer til Hol Ysteri med osten Leirgrøv Naturell Vellagra, Tingvollost med Kraftkar og Thorbjørnrud Ysteri med Brilliant Brie! Det er forøvrig tredje gang at Kraftkar har fått supergull – en fantastisk prestasjon!

25 produsenter hadde til sammen meldt på 108 norske oster til Oste-VM. Av disse fikk 47 oster medalje – gratulerer!

Se en komplett oversikt over alle norske medaljevinnere. 


Norske verdensmestere gjennom tidene
Tre norske oster har vunnet den prestisjetunge konkurransen, og blitt kåret til World Champion: Kraftkar fra Tingvollost (2016), Fanaost fra Ostegården (2018) og Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri (2023). I tillegg så kom Heilfeit brun geitost, tinntradisjon fra Stordalen Gardsbruk på andreplass i 2018.

Om bedømmingen

Selve dømmingen foregår i første runde ved at alle oster plasseres på bord med 40-50 oster hver. Et dommerlag bestående av to til tre dommere smaker seg deretter gjennom alle ostene på bordet for å identifisere oster som de mener er verdige «gull», «sølv» eller «bronse»- medalje. Ostene vurderes etter farge, tekstur, konsistens og fremfor alt – smak. I løpet av den første runden diskuterer dommerne seg fram til én felles favoritt som «vinner bordet». Denne nomineres til semifinalen. Disse ostene får utmerkelsen «Supergull».

Semifinale og finale

Det som i utgangspunktet kanskje var 4500 oster, blir så redusert til om lag hundre «Supergull»-oster. I semifinalen presenteres disse for «Super-juryen», altså finaledommerne. Dette er et nøye utvalgte dommerpanel bestående av 16 internasjonale osteeksperter med lang erfaring. De skal velge ut hver sin favoritt som tas videre med inn i finalen.

Hver dommer presenterer sin personlige nominasjon med en kort forklaring på hvorfor de har valgt nettopp denne. Dommerne smaker på alle 16 ostene igjen, og gir én poengsum hver – fra 0 til 7. Ostene rangeres etter hvor mange poeng de får, og den med høyest totalsum vinner tittelen «World Champion».

Selve kåringen av verdens best ost, foregår direkte på scenen foran publikum.

Post expires at 12:20 on 15. november 2026

Del dette innlegget