Prisdryss til norske oster under Oste-VM i Wales

Norge deltok med totalt 82 ulike oster i Wales. Og til tross for sylsterk konkurranse, oppnådde hele 41 av dem premiering. – Dette befester Norges posisjon som et osteland i verdensklasse, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Foto: Elisabeth Fagerland

Sveitsisk seier

Tusenvis av oster fra hele verden var i forrige uke samlet i Wales, hvor målet var å kåre verdens beste ost. Gjennom bedømmelsesprosessen ble 4434 oster til 98 supergull – dommerfavoritter – og deretter til 16 finalister. En internasjonal superjury, bestående av blant annet vår egen Siri Helen Winther, skulle deretter smake, debattere og gi poeng til disse foran et live publikum. Osten som fikk høyest poengsum, og som dermed vant Oste-VM 2022, var en «Le Gruyère AOP surchoix» fra Sveits!

Norske verdensmestere

Tidligere har tre norske oster gått helt til topps i den prestisjetunge konkurransen. «Kraftkar» fra Tingvollost ble verdens beste ost i San Sebastian i 2016, og to år senere vant «Fanaost» fra Ostegården på hjemmebane i Bergen. Hakk i hæl lå «Ekte brun geitost» fra Stordal Gardsbruk i Tinn, som delte andreplassen med en fransk sauemelksost.

Tre norske "vant bordet"

I tillegg til pallplass, så kan man også få «supergull» ved å «vinne bordet». Under konkurransen fordeles ostene først på bord med 40 til 50 ulike oster hver, hvor dommerne skal bli enige om én favoritt. Hele tre norske oster ble plukket ut som favoritter i år, og gjorde seg dermed fortjent til supergull: «Rørosblå» fra Eggen Gardsysteri SA, «Raudberg» fra Himmelspannet AS og «Rød ku» fra Thorbjørnrud Ysteri AS.

Lotte Iversen fra Eggen Gardsysteri var med Norsk Gardsost på studietur, og ble storfornøyd da hun kjente igjen sin egen «Rørosblå» blant supergull-ostene! Foto: Elisabeth Fagerland

Premiedryss til norske oster

Norge deltok med totalt 82 ulike oster i Wales. Og til tross for sylsterk konkurranse, oppnådde hele 41 av dem premiering. Blant de norske ostene finner vi 3 supergull, 8 gull, 11 sølv og 19 bronse.

– Dette befester Norges posisjon som et osteland i verdensklasse, sier landbruks- og matminister Sandra Borch til regjeringen.no. – Det er bare å ta av seg hatten og gratulere alle de norsk prisvinnerne fra VM i Wales, Norsk Gardsost og alle de kreative og dyktige medlemmene deres som har vært fyrtårn i den sterke utviklinga for norsk lokalmat, fortsetter hun.

Oste-VM i Trondheim 2023

I sommer ble det klart at neste års Oste-VM blir i Trondheim. Arrangementet er planlagt avholdt 26.-28. oktober 2023, og blir et samarbeid mellom Hanen, Norsk Gardsost og Oi! Trøndersk Mat og Drikke. - Vi er stolte og ydmyke over å få oppdraget fra HANEN, sier Kristine Rise, prosjektleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. - Det er en stor anerkjennelse av Trøndelag som matregion at vi nå er spurt om å ta på oss dette, og viser at vi har et fagmiljø innen ysting og matproduksjon som blir lagt merke til.

Overrekkelsen av stafettpinnen fant sted i Wales, og Per Olav Skurdal Hopsø, leder i hovedutvalg for næring i Trøndelag fylkeskommune, fikk det ærefulle oppdraget. I følge tradisjonen skal årets og neste års vertskap utveksle ost fra sine regioner. Hopsø tok derfor med seg Nidelven blå fra Gangstad Ysteri – en ost som forøvrig fikk supergull i 2019.

Post expires at 13:23 on 10. november 2024

Del dette innlegget