Rapport om økologisk håndverksost fra økologiske osteprodusenter

Norsk Gardsost fikk støtte fra Landbruksdirektoratet og Innovasjon Norge for å lage en rapport om økologisk håndverksost som heter “Mobilisering, rekruttering og opprettholdelse av økologiske osteprodusenter”. Nå lanseres rapporten! 

Norsk Gardsost har ca. 35 økologiske gårds- og håndverksystere som medlemmer i organisasjonen. Totalt 45 personer fra 18 ysterier har vært samlet på 3 ulike nettverkssamlinger. Nettverket har vært åpent for alle som har vært interessert (ikke alle er sertifisert økologisk). Den første samlingen ble lagt til Ostesymposium 2022. Vi tok turen til Rygge der vi fikk omvisning og en orientering om driften til Rygge Meieri i tillegg til en miniworkshop om utfordringer innenfor økologisk osteproduksjon. Andre samling var på Tjamsland Gård i Agder. Det ble to dager med workshop basert på ysternes erfaringer. Siste samling ble på Røros der rapporten ble presentert, og vi fikk omvisning på Rørosmeieriet med et foredrag om marked og salg. Vi avsluttet samlingen med besøk til Eggen Gårdsysteri, ysteriet som vant Norges beste ost i World Cheese Awards 2022 i Wales. 

Det er viktig å påpeke at denne rapporten er basert på ysternes erfaringer og egne meninger. Her får leseren oppleve ysternes syn på hva som fungerer, og ikke, innenfor økologisk osteproduksjon. Ysterne kommer både med utfordringer som er komplekse, men også muligheter for en tydeligere satsning på økologiske meieriprodukter. 

Rapporten kan du lese her!

Post expires at 13:41 on 12. juni 2025

Del dette innlegget