Studietur til Tyskland 25.-30. januar 2023

I slutten av januar er vi så heldige å få besøke den tyske ysteren Stephan Ryffel, som holdt foredrag og kurs for oss under Ostesymposium 2022. Stephan og kona Claudia driver ysteriet på gårdsfellesskapet Heggelbach sør i Tyskland – se nettsiden https://hofgemeinschaft-heggelbach.de/.

Under studieturen får vi være med Stephan å yste Bergkäse/Alpeost og studere lagring og stell av ostene i det nybygde ostelagret. Det blir også ystekurs i mykost/rødkittost. Med utgangspunkt i gården Heggelbach, reiser vi rundt til 4 andre ysterier i nærheten, med både ku-, geit- og muligens sauebesetninger.

Foreløpig program:
Ankomst onsdag 25.januar 2023
Torsdag 26.1 omvisning på Heggelbach og ysting av mykost/rødkittost (Tilsiter/Schibli)
Fredag 27.1 besøk til 2 andre Gårdsysteri
Lørdag 28.1 ysting av Bergkäse og lagring av Bergkäse mm
Søndag 29.1. besøk på andre Gårdsysterier i nærheten
Mandag 30.1. hjemreise

Overnatting i ferieboliger på gården Heggelbach

Mer info om pris på studieturen og flyreise med alternativ reise med tog, kommer her innen 11. november.

Påmeldingsfrist 1. desember 2022 til Kathrin.h.aslaksby@gmail.com

Litt om gårdsfellesskapet Heggelbach:
På gården foredles all «høymelka» fra 50 melkekyr i ysteriet, hvor de lager ulike oster av både rå og pasteurisert melk - kremost, Camembert, Schibli, Tilsiter, Bergkæse/Alpeost samt en ekstra hard ost.

Stephan og Claudia er en av seks gründerfamilier som driver gården biodynamisk siden 2015, med en variert gårdsdrift på 180 ha. I tillegg til produksjon av gras og høy, dyrker de ca 60 hektar med grønnsaker (løk, rødbeter, pastinakk, selleri, søtmais, etc.) samt poteter og korn på gården.
Avlinga fra grønnsakshagen pakkes og selges fra gården. De har 200 slaktegris som fores med myse, korn og rester av grønnsaker. De produserer også strøm med et flisfyringsanlegg og et solcelleanlegg. I tillegg har de tre ferieleiligheter og et lite bakeri. Alle 12 voksne har like rettigheter i gårdsfellesskapet og driver virksomheten sammen. Alt i alt bor det 12 barn på gården og de har 3-6 lærlinger innen landbruk, osteproduksjon og rengjøring.

Post expires at 13:50 on 26. oktober 2024

Del dette innlegget