Takk for nå, FACE Congress 2024!
Da er FACEnetwork Congress over for i år. Tusen takk til alle som har vært en del av det hele!
Vi har hatt fantastiske dager med ysteribesøk, varierte og lærerike foredrag, en storslått ostebuffet, årsmøte med FACEnetwork og besøk hos noen av de aller beste ostebutikkene i Oslo.
På mandag besøkte ulike grupper Thorbjørnrud Ysteri, Egge gård, Eiker gårdsysteri, Rygge Meieri, Skarrbo gård og Ørken gård – der fikk vi hilse på dyra, se og lære om ysteriene, spise lunsj og smake oster fra de respektive produsentene. Dagen ble avsluttet hos Winther på Aker brygge, som serverte et nydelig tre-retters til 150 stykker. Det var 40 personer mer enn dem som hadde meldt seg på, men de ansatte tok det hele med store smil og enorm profesjonalitet. Vi ble så imponerte!
Tirsdag var den store seminar-dagen. Andreas Viestad gav et kruttsterkt og engasjerende åpningsforedrag, før vi fikk lære om ost og smak fra ulike vinklinger fra bl.a. Bronwen Percival (Neal’s Yard Dairy), Benjamin Wolfe, Jules Mons (MonS) og Siv Skeie.
Bak i rommet fikk deltakerne mulighet til å smake på konsentrert umami, og deretter gi en vurdering av hvilken ost som inneholdt mest umami – parmesan eller gamalost. Eurofins hadde i forkant analysert de ulike ostene, og resultatet ble presentert på scenen mot slutten av dagen. I ekte Oscar-stil fikk Kristin en konvolutt som avslørte at en SJH sin gamalost (5 mnd) inneholdt nesten dobbelt så mye glutamin, også kjent som smaken av umami, som en parmesan på 12 mnd.
Dagen ble avsluttet med en gigantisk buffet med norsk tradisjonsmat og oster fra hele Europa – alt fra ukrainsk brunost, østerisk graukäse og andre nisjeproduksjoner, til velkjente merkenavn og tidligere WCA-vinnere. Tusen takk til Katharina Sandberg Lund og elever fra Vestby vgs, som kurerte det hele.
Onsdag var siste dag, satt av til årsmøte i FACEnetwork, samt en liten workshop med de ulike arbeidsgruppene innad i organisasjonen (hygiene, teknisk og markedsføring). Etter lunsj tok vi omlag 80 av gjestene med til ulike ostebutikker i Oslo: Frogner Special, Fromagerie, Gutta på Haugen, Jacob’s, Galopin, Maschmanns, Annis Pølsemakeri og Winther.
Ressurser:
– Nettside
– Presentasjoner fra foredragsholderne
– Bildegalleri på nettsiden (nedenfor ser dere et utvalg bilder fra tirsdag)
– Bilder i drive
Vi vil rette en stor takk til:
Arrangørkomitéen som, i tillegg til Norsk Gardsost, bestod av FACEnetwork, Matcompaniet, TINE og NMBU.
Utstillere: IMCD, Eurofins, Agro Norge, Myconeos, Gamalostbudeia og the Ukrainian cheese association.
Støttespillere: Wangensten, Valdres Bakst, Oluf Lorentzen, Askim Frukt- og Bærpresseri, Fjordland.
Og sist men ikke minst, Innovasjon Norge – som muliggjorde arrangementet.
Om FACE nettverket
Det som begynte i 2006 som en utveksling av praktisk informasjon blant tyske og franske ostemakere på gårdsbruk, fortsatte å utvikle seg videre til et europeisk nettverk for gårdsost. Under den internasjonale geitekonvensjonen i Frankrike i september 2009 ble alle representantene fra Frankrike, Italia, Tyskland og Canada enige om at samarbeidet skulle utvides ytterligere.
Siden den gang har osteprodusenter og osteprodusenter fra flere europeiske land jobbet sammen om områder av felles bekymring som sanitærregulering, bevaring av tradisjonell kunnskap, utveksling av erfaringer, vanskeligheter for småskala meierier og behovet for fleksibilitet i bruken av regulering. FACE network ble opprettet i 2013 med mål om å representere og forsvare interessene til gårds- og håndverksost- og meieriprodusenter på nasjonalt og europeisk nivå. Organisasjonen får støtte fra gårds- og håndverksostprodusenter, forskningssentre, bondeforeninger, laboratorier, veterinærer og myndigheter fra 19 land i Europa.
Post expires at 11:45 on 1. november 2026