SJH styrker laget rundt håndverksost
Sogn Jord- og hagebruksskole styrker våren 2024 laget rundt håndverksost med ny og økt kompetanse rundt det som omhandler kurs, ystefaglige spørsmål og fagskole. Les mer om de nye ansettelsene nedenfor:
Kathrin H. Aslaksby er ny medarbeider ved Sogn Jord- og Hagebruksskule og Kompetansenettverk Lokalmat, hvor hun skal bistå som pedagogisk fagperson innen melkeforedling, samt arrangere kurs og nettverksamlinger.
Kathrin er utdannet pedagog, naturveileder og yster, og har praktisk pedagogisk erfaring som bl.a. lærer ved Mære VGS. Budeia Kathrin driver også Olestølen Mikroysteri, hvor hun foredler rå økologisk geitemelk til kvit og brun geitost, blåmuggost, ferske og modna kremoster, salatost, yoghurt, surmelk, smør og rømme. Kathrin holder støls- og ystekurs, tar imot skoleklasser, tilbyr ostesmakinger og foredrag om ysting før og nå. Mange i bransjen kjenner dessuten Kathrin godt fra hennes 10 år som organisasjonssekretær i Norsk Gardsost.
Kontaktinformasjon – Kathrin.Christin.Hofmann.
Lise Brunborg skal undervise ved Fagskulen Vestland på studiet for håndverksysting, samt bistå Ragnhild med Ystetelefonen framover.
Lise er ysteteknolog med en master i ostevitenskap fra NMBU om hvit geitost. I 2015 startet hun det urbane ysteriet Stavanger Ysteri. Der yster hun og medarbeiderne blåmuggost, rødkittost og modnet kremost fra økologisk kumelk. Lise kjenner Sogn Jord- og Hagebruksskule godt fra før, hvor hun har undervist og hatt kurs allerede.
Kontaktinformasjon – lise@stavangerysteri.no / tlf. 920 48 114
Siden januar har Peter Schornik vært ansatt som ysterileder og faglærer for ysting ved Sogn Jord- og Hagebrukskole. Peter har en mastergrad i landbruksvitenskap med spesialisering innen husdyrvitenskap. Han har tidligere jobbet for ulike ysterier rundt om i Norge, blant annet Undredal Stølsysteri og Rygge Meieri. På SJH yster Peter gammelost, hvitost, salatost og forskjellige syrnede produkter. I fremtiden vil han forsøke å bevare de tradisjonsrike ostene på skolen.
Sogn Jord- og Hagebruksskule holder de praktiske kursene ifm. studiet “Handverksysting – verdiskaping i mjølkeforedling” og arrangerer ellers kurs gjennom ordningen “Kompetansenettverk lokalmat”.
Mer informasjon om kurs og kompetansebygging:
sjh.no – Sogn Jord- og Hagebruksskule
mathåndverk.no – Kompetansenettverk for lokalmat i Norge
fagskulen.no – Fagskulen Vestland / Handverksysting – verdiskaping i mjølkeforedling
bransjekalender – Norsk Gardsost
Post expires at 14:46 on 30. januar 2026