4000 oster til Norge i 2023 – VM i Ost kommer til Trondheim!

Neste år skal ostenorge igjen vise seg frem for verdens ostefolk. Norsk Gardsost skal sammen med HANEN og Oi! Trøndersk Mat og Drikke, skape en ostefest uten sidestykke. John Ferrand, leder av World Cheese Awards (VM i Ost) har vært på besøk til Trøndersk Matfestival. Han husket supergullet til Gangstad Gårdsysteri, han fikk hilse på den sittende kua til Vuku Gårdsmeieri og smake på den 8 år gamle osten til Orkladal ysteri.

Foto: Ragna Kronstad 

World Cheese Awards ble gjennomført første gang i 1988 med 250 oster. Målet var å vise frem mangfoldet av små produsenter. VM har utviklet seg til å bli et stort event med over 4000 oster og 250 dommere. Ostene har blitt mer mangfoldige og utforskende, alt fra ost dynket i vin til ost dekket av spiselige maur.

John Ferrand sier at utviklingen av WCA har vært enorm. Ikke bare har det blir mange flere oster som er påmeldt, men forbrukerne har blitt mer opptatt av alt som ligger bakenfor selve osteproduksjonen: landskapet, smaken og dyrevelferd. Folk vil ha mindre prosessert mat og det han kaller «renere» mat. Spesielt unge folk er opptatt av å følge sesongene. Ost er en type matvare som dekker dette behovet fra forbrukerne.

Foto: Camilla Sæbjørnsen

Trøndelags osteprodusenter gleder seg over at WCA kommer til Trøndelag i 2023. – Kjempemoro å synliggjøre norske produkter på den måten. Det er trengs i en kommersiell verden, sier Ellen Marie Tangen fra Solliaysteriet. En annen som gleder seg er Carlos Helguera, som er mannen bak Gammel Erik. – Det er en god timing at VM kommer i 2023, rett etter at Trondheim har vært European Region of Gastronomy i 2022. Dette støttes av John Ferrand som sier at Trondheim har mye bra å bygge videre på. Lise Mathiesen og Frode Hindrum fra Hindrum Gårdsysteri har aldri sendt inn ost til VM før, men det skal de gjøre nå. – Dette er kjempespennende, og vi gleder oss veldig! Mona Nynes fra Hitra Gårdsmat ønsker VM velkommen. Hun er glad for at det blir mer fokus på ost og at hun får snakke direkte med mange kunder. – Vi får se et mangfold av oster fra hele verden!

Norsk Gardsost er medarrangør for WCA i Trondheim og vil holde alle medlemmer oppdatert på arrangementet og forberedelsene. Dette blir en flott ostefest!

Foto: Ragna Kronstad og Camilla Sæbjørnsen

Post expires at 20:32 on 29. juli 2024

Del dette innlegget